Zorgtoeslag student

Op het moment dat u 18 jaar bent geworden, dan bent u verplicht om minimaal een basiszorgverzekering af te sluiten. Vanaf dat moment is de kans ook erg groot dat u recht hebt op een financiële tegemoetkoming van de overheid in de vorm van zorgtoeslag. Op het moment dat u als student een beperkt inkomen hebt, dan ontvangt u maximale zorgtoeslag. In 2015 is de maximale zorgtoeslag €78 per maand. Aangezien de meeste studenten voor een hoog vrijwillig eigen risico kiezen, kost een zorgverzekering daardoor vaak geen geld meer.

Zorgtoeslag voor studenten aanvragen

Door zelf uw zorgtoeslag stop te zetten voorkomt u dat u de zorgtoeslag terug moet betalen als blijkt dat u uiteindelijk geen recht erop heeft. U hoeft niet bang te zijn om de toeslag mis te lopen, want als aan het eind van het jaar alsnog blijkt dat u recht zou hebben op zorgtoeslag, dan ontvangt u dit alsnog netjes van de Belastingdienst. U kunt in dat geval met terugwerkende kracht zorgtoeslag aanvragen.

Zorgtoeslag aanvragen >>

Wat is de hoogte van de zorgtoeslag?

Voor 2015 is het maximaal te ontvangen bedrag aan zorgtoeslag €942 voor alleenstaanden, voor gezamenlijke toeslagpartners bedraagt dit bedrag €1.791. Het maandelijkse bedrag wat u aan zorgtoeslag kunt ontvangen is €78, dit is echter met een inkomen tot €19.000 per jaar. Indien u meer verdiend dan dit bedrag, dan zult u ook minder zorgtoeslag ontvangen van de Belastingdienst.

Zorgtoeslag behoort niet tot uw inkomen

Veel studenten denken dat zorgtoeslag tot uw inkomen behoort en dat hier ook inkomstenbelasting over moet worden betaald, dit is echter niet het geval. De zorgtoeslag behoort net als de studiefinanciering tot het passief inkomen, gefinancierd door de overheid. Over deze bedragen hoeft geen belasting afgedragen te worden. Ook indien de maandelijkse kosten van uw zorgverzekering lager zijn dan de zorgtoeslag die u ontvangt, kunt u in feite ‘winst’ maken op de toeslag zonder hiervoor Belasting te betalen.
Zorgtoeslag aanvragen >>

Hulp nodig?

Aanvragen, wijzigen of stopzetten van de zorgtoeslag? Regel het hier.

Vragen?

Contacteer Zorgtoeslag.